Ako je vaš stambeni prostor nešto manji i slabije prirodno osvijetljen, kuhinja bijelog dizajna s drvenim dekorom dat će mu dašak topline i otvorenosti. Također, bijela boja u kombinaciji s modernim elementima bezvremenski je i elegantan odabir ako želite postići svježinu doma s nešto većim kuhinjskim prostorom.

Bijeli elementi izvrsni su za postizanje čiste estetike koja krasi suvremene kuhinje. Ako više preferirate rustikalniji izgled, kao bazu možete odabrati pastelne i kremaste nijanse. To će u kombinaciji sa zanimljivim ručkama, nesvakidašnjim dizajnom pločica i drvenim elementima učiniti vašu kuhinju pravom oazom ugode.

Prednost je i što se bijela boja može kombinirati s različitim stilovima i uređenjem ostatka prostora, stoga s takvom kuhinjom zapravo ne možete pogriješiti. U nastavku donosimo nekoliko savjeta za odabir nijanse bijele boje te drvenog dekora i ostalih komponenti koje će se savršeno uklopiti u prostor ovisno o vašim željama i potrebama.

ODABIR BIJELE BOJE

Kada kao bazu za svoju kuhinju birate bijelu boju, imajte na umu da to ne mora uvijek biti čista bijela, već se slobodno poigrajte s različitim nijansama.

U obzir svakako uzmite i položaj kuhinje te okolno i prirodno osvjetljenje koje utječe na završni izgled boje u prostoru. Odabir nijanse važan je i zbog stila kuhinje koji se želi postići.

Ako želite da vaša kuhinja izgleda moderno, odličan je odabir čista nijansa bijele boje sa sjajnim završnim premazom na elementima koji ne sadrže nikakve ručke.

Ako svoju kuhinju zamišljate u tradicionalnom i klasičnom stilu, bolji odabir svakako će biti pastelne i kremastije nijanse s mat završnim premazom.

ODABIR ZIDNIH I PODNIH PLOČICA ZA BIJELU KUHINJU

Za prostore modernijeg uređenja dobar su odabir zidne pločice jednostavnih linija, kao i kaljeno staklo koje može biti u jednoj boji ili s atraktivnim dekorom kao zamjena za pločice.

Prednost je i što se kaljeno staklo lakše čisti i održava. Kod rustikalnih bijelih kuhinja s neutralnijim tonovima i drvenim dekorom možete se odlučiti za pločice raznih boja, dizajna i razigranih uzoraka, kao i za ciglene pločice.

Što se tiče podnih pločica, uvijek je dobro odabrati klasičan i jednostavan dizajn koji će se savršeno uklapati u ostatak kuhinjskog prostora, a s bojama možete biti odvažni prilikom odabira detalja i ostalih komponenti.

DRVENI DEKOR I OSTALE KOMPONENTE

Bijela boja često ima obilježje minimalizma, sterilnosti i monotonosti. Međutim, zahvaljujući drvenom dekoru i ostalim elementima, savršena je za kombiniranje različitih stilova i uzoraka koji će upotpuniti prostor s vječnom bijelom kao bazom.

DRVO JE BEZVREMENSKI MATERIJAL

Drvo je bezvremenski materijal koji će se odlično uklopiti i u moderne i u rustikalne kuhinje. Sve ovisi o tome koji se elementi žele naglasiti te hoće li drvo prevladavati ili će pratiti dizajn ostatka kuhinjskog prostora. Valja napomenuti i da drveni dekor može biti različitih nijansi, pa tako za svoju kuhinju možete odabrati svjetlije tonove koji će otvoriti prostor, ali i tamno drvo ili drvo sive boje. Time ćete postići kombinaciju rustikalnog i modernog izgleda kuhinje.

OBILJEŽJA DRVNOG DEKORA

Obilježja drvenog dekora svakako su njegova estetska vrijednost i prilagodljivost, kao i izdržljivost i dugotrajnost. Drvo se vrlo jednostavno kombinira s ostalim teksturama i bojama kuhinje neovisno o stilu, a puno je drvo i održiv materijal koji se lako ponovno upotrebljava i reciklira.

Ovakav se dekor može uklopiti u sve elemente kuhinje – fronte, ormariće, prostor za pohranu, police, kuhinjske otoke, namještaj i slično. Drvo se također može upotrijebiti za dizajn poda da bi se prostor vizualno podignuo na novu razinu te da bi se stvorio osjećaj sklada i elegancije interijera.

FUNKCIONALNOST I PRAKTIČNOST KUHINJE

Ono što je svakako najvažnije jest da kuhinja zadrži svoju funkcionalnost i praktičnost. Stoga bijele kuhinje s drvenim dekorom, pogotovo u prostorima ograničene veličine, možete kombinirati s raznim rješenjima za pohranu, košarama koje se uvlače ili sustavima polica i ormara.

DETALJI I DODACI

Cijelu priču možete upotpuniti raznim detaljima i dodacima kao što su biljke i vaze, posuđe ili kućanski aparati jedinstvenih boja i dizajna.

KUHINJSKA RASVJETA

U obzir uzmite i odabir odgovarajuće vrste kuhinjske rasvjete za postizanje željenog ugođaja i naglašavanje određenih elemenata. Važno je da kuhinjski prostor odražava vašu osobnost i stil, stoga se poigrajte bojama te dizajnom i vrstama drvenog dekora koji ćete uklopiti u svoju bijelu kuhinju. Time ćete izbjeći monotoni izgled prostora, a ujedno mu podariti svježinu i eleganciju.

Naravno, uvijek možete potražiti savjet dizajnera i stručnjaka za uređenje interijera koji će vam pomoći da odaberete prava rješenje za sebe. Glavni je cilj da budete zadovoljni estetikom i funkcionalnošću kuhinje koju ste zamislili i da maksimalno uživate provodeći vrijeme u njoj.

Do sljedećeg čitanja!
Vaš tim Interijeri Beljan